Derzlerde sızdırmazlığa göre giydirme cepheler !

5. Derzlerde sızdırmazlığa göre giydirme cepheler !

a)Kapaklı sistem (baskı profilli sistem )

Baskı profilli yani kapaklı sistemlerde baskı profilleri dolgu birimi ya da cam biriminin dış yüzeyinde yer almaktadır. Arasına dış conta yerleştirilir. Dıştan yerleştirilen contayla profil ısı kesici ile ızgaraya vidalanır ve basınç kazanılır. İçten yapılacak uygulamalardaysa ısı kesiciler yoluyla bağlı olduğu ara profillere vida takılır (Erbaş2000). Baskı profilli panel cephelerde ise bu bileşenli panel çerçevesi ile bütünleşiktir (İlhan 2004).

Kapaklı giydirme cephe sistemlerinin avantajlarını sıralayacak olursak taşıyıcı profilleri farklı ebatlarda kullanmaya olanak sağlar. Rüzgâr yüklerine karşılık gelen dayanıklılığı sağlamaya yardımcıdır. Dik açı hariç ara açılarda cephe formunu kazandıracak profillerin olması ile düşey ve yatay da basamaklandırma yapılması ile bina cephesindeki sızıntı sularının kolaylıkla akmasını sağlar. Yüksek yapı yüksekliği ve fazla kat adedi bulunan farklı fonksiyonlu bina cephelerinde rahatlıkla kullanılan bu sistem üretimde kolaylık ve yatırım maliyeti olarak ekonomiktir (Sezer 2003).

Bu sistem tasarımında cam yapı elemanlarını baskıyla tutan alüminyum kapak profilleri mevcuttur. Cam bölgede kapak altında ısı bariyeri olarak anılan sert plastikler yer almakta ve gövde profili ile olan teması keserek ısı köprüsü oluşmasına engelol maktadır. İçten düşey profilin ve alttan kapak profili yuvasında EPDM fitil ile cam ve alüminyum profiller ayrılır ses ve su izolasyonu sağlanmaya çalışılır (Atalay 2006).Cam kenarları boyunca dıştan içeriye doğru sıkıştıran baskı profili vardır. Baskı profiliile taşıyıcı ızgara arasındaysa alüminyum malzemenin ısı iletkenlik katsayısının yüksek olması sebebi ile ısı kesiciler kullanılır. Bu sistemde düşey ve yatay akslarda alüminyum profiller görülmektedir. Estetik kaygılar sebebi ile firmalarda farklı alternatifli profiller üretilmektedir. Yatay ve düşey profillerin oluşturduğu giydirme cephelerin gövdelerine fabrika da üretimi hazırlanmış olan cam paneller klipsler ile takılır. Her elemanın köşesinde kaynak ile çerçeve fitilleri ve ana taşıyıcı bağlanır. Fabrika ortamında hazırlanan cam panellerde ise ekstrüze alüminyum profil çerçevelere cam özel silikonlarla yapıştırılır. Önemli detay alüminyumun profil mastiği tutacak dokuda olmalıdır (Atalay 2006).
Bu sistemde macun olarak silikonun tercih edilmesinde nedenleri;
Ultraviyole, ozon ve atmosfer etkilere karşı dayanıklı olması,
Silikon macunları ile kaynaşabilir olması,
Çekme gücünün fazla ve taşıyıcı fitil kullanımına uygun olması,
Dolgu paneli ve camın ısıl genleşmesini tolere edebilmesi,
Yanmaya karşı dirençli olması,
Cam yüzeyinde oluşan ısı farkı gerilmelerini önlemesi
Renk çeşitliliği fazla olması
Ortalama 60-80 yıl gibi bir kullanım süresine sahip olması olumlu özelliklerindendir (Konuralp 1991).

Kazim AYDIN
cephe mühendisi
inşaat yüksek mühendisi


WhatsApp
Hemen Ara