6. Giydirme Cephelerden Beklenen Performans Kriterleri nelerdir ?
6.2. Genleşme ve hareketler
Giydirme cepheli binalarda cepheye etki edebilecek deprem ve rüzgâr yüklerine ve cephe ağırlığına göre taşıyıcı sistem statikleri kurgulanır. Bu kurgu da belirligenleşmelere ve hareketlere olanak tanınmalıdır.Sıcaklık farklılıklarından oluşan genleşme hareketinden dolayı profiller arasında yeterli ölçüde derz açıklığı bırakılmalıdır.
6.3. Sızıntı mekanizmaları
Alüminyum giydirme cephelerde derzlerde hava ve su geçirimsizlik, ısı geçirimsizlik,alev ve dumana karşı önlemler alınmalıdır. Derzlerde rüzgâr basıncı,kinetik hareketler gerilmeler, yer çekimi gibi sebeplerden dolayı bozulmalar olabilir (Cansun ve Aygün1991). Bu sebeple özellik arz eden ve bina cephe ömrüne ve konforuna olumlu yönde etki edecek derz dolgusu seçilmelidir.
Cephe tasarımına göre derzler metal bileşenler arasında ve panel ile ızgara arasında olabilir. Derzlerde sızdırmazlık uygulanan dolgu macunları ile dışta ve içte uygulanan fitiller ile sağlanır (Atalay 2006).
6.4. Isı yalıtımı ve yoğuşma
Alüminyum giydirme cephelerde bir diğer önemli konu ise bina için gerekli ısıl performans değerlerini yakalamak ve ısıl konforu sağlamaktır. Bunun sebebi ile ısıl konforun istenen değerlerine göre cephe detaylandırılmalıdır. Giydirme cephe sistemleri için ısıl konforu sağlayan ısı izolasyonu EPDM fitiller ve ısı bariyerleri ile sağlanır.Giydirme cepheli binalarda cephe elemanlarının yüzey sıcaklık değerlerinin düşmesi ile buharın su fazına geçmesi, cephe de terlemeye sebep olur. Buharın yoğuşması teknik tabirle kondenzasyonu, ısı tutucu malzemede değerlerin düşmesine ve bozulmalara sebep olur. Terleme ve kondenzasyonun sebep olduğu hasarlar, yapı elemanlar arasında yapılacak havalandırma, iç ortam da bağıl nemin azaltılması ve ısıtma sistemi kullanarak önlenebilir (Akyürek 1991).
6.5.Işık geçirgenliği, renk ve ışık yansıması
İşlevine göre her yapı cinsinde istenilen ve ulaşılması gereken bir konfor düzeyi vardır.Bu konfor düzeyine erişmek için güneş kontrolü de önemli bir parametredir. Giydirme cepheli binalarda güneş kontrolü cephe tasarımına etki edecek seçilen güneş kontrol camlarıyla ve cepheye dışarıdan takılacak sabit veya hareketli gölgeleme elemanları ile yapılır.
6.6. Ses yalıtımı
Ses birkaynaktan çıkan, frekansa ve şiddete sahip bir dalga hareketidir. Sesin sahip olduğu şiddeti ve frekansı malzemelere çarparak yansır ya da yutulur. Binaların dış ortam sesinin içeriye alması
konfor koşullarını olumsuz etkileyecektir. Gürültü kirliliğine sebep olunmaması için dış ortam gürültü kaynakları için seçilen cam ile yalıtım sağlanmalıdır.
Kazim AYDIN
Cephe mühendisi
inşaat yüksek mühendisi