6. Giydirme Cephelerden Beklenen Performans Kriterleri nelerdir ?
6.7. Yangın korunumu ve güvenlik
Yangının binaya, cepheye ve bina içindeki kullanıcılara olan etkisini itfaiye müdahalesine kadar minimum da tutabilmek için söz konusu duman ve gazların diğer katlara en az 90 dakika geçişinin geciktirilmesi amaçlanır. Bu kriteri sağlayabilmek içinde giydirme cephe ile parapetler arasına yangın tutucu levhalar konulmaktadır. Böylece yangın yayılımı ve insan tahliyesi için zaman kazanılmış olur. Bu detay çözümü için parapetli sistemlerin daha avantajlı olduğu söylenebilir.
6.8. Temizlik ve bakım
Alüminyum giydirme cephelerin fiziksel performansı ve görünüşü zamanla dış etkenler sebebi ile bozulmamalıdır. Giydirme cephe sistemlerinin karşı karşıya kaldığı problemlerin başında atmosferdeki kirliliğin neden olduğu hasarlar, cam ve profil de renk değişimi, doku bozulması, toz ve yağmurun neden olduğu kirlilik, paslanma ve küf gelmektedir. Cephe projelendirilmesi yapılırken açılır kanatların temizlik için kullanımı olanaksız ise mutlaka temizlik platformu uygulaması yapılmadır.
Bina ve cephe tasarımı yapılırken cephe bakım ve temizlik ile ilgili detayların yapılmamış ve çözülmemişolması bina kullanımı sırasında zorluk yaratmaktadır.
Bu yazıda aşağıdaki kaynaktan faydalanılmıştır.
DÜNYA'DA VE TÜRKİYE'DE GİYDİRME CEPHE SİSTEMLERİNDE KULLANILAN STANDARTLAR VE DENEYSEL KONTROL YÖNTEMLERİ
Gülşah YAVUZ KOCAMAN
2019, Yüksek Lisans Tezi_MSc Thesis
Kazim AYDIN
Cephe mühendisi
İnşaat yüksek mühendisi